Workshop - Metoder för att inte fastna och få skrivkramp

Torsdag 15 februari i kl 19.00 - 20.30 på Zoom

Det finns så otroligt mycket lust och glädje i att skriva, att hitta på en värld och utforska och bestämma över den, att få uttrycka det man brinner för.

Det är också svårt. Ett jobb som kräver uthållighet, tålamod och envishet. Ibland fastnar vi, eller tappar sugen helt och hållet. Det här kallas ofta för skrivkramp, på engelska writer’s block. Alla som skriver drabbas för eller senare av skrivkramp, det gäller även drivna och framgångsrika författare. För en del händer det sällan, kanske bara en gång i livet som en stor kris. För andra är det en daglig kamp, eller kanske kommer blockeringarna i skov ungefär som allergi som hålls i schack under perioder, men rätt som det är bryter ut igen. Skrivkramp kan faktiskt ses som en del i skrivprocessen, det hör till att det går trögt i perioder.

Men som min kloka tonårsdotter brukar säga: Lita på processen!  Det går framåt även när man inte ser det.  

Anledningar till känslan av skrivkramp kan till exempel vara:  
- Prestationsångest – för mycket press
- Brist på inspiration
- Självkritik
- Känslan av att allt redan är skrivet och så mycket bättre dessutom
- Allt ”annat” som ska göras tar över i vardagslivet och tiden försvinner, man tappar sin skrivrutin
- Sjukdom eller bekymmer

Det finns också situationer som liknar skrivkramp men inte är det. Vissa av oss behöver tänka och fundera mycket för att kunna skriva. När mycket tid går åt till att ”bara” fundera kan det verka väldigt improduktivt. Inga ord blir skrivna, alltså är man en dålig författare. Men om att tänka är en del av min skrivprocess för att jag funkar så i min personlighet, då måste det få ta den tid det tar. Lita på processen!  

I den här workshopen kommer vi prata om olika sätt att komma vidare när vi har fastnat i skrivandet Det blir både lekfulla komigång-övningar, konkreta tips och frågeställningar att reflektera över.

Välkommen att hänga med Skrivklubben för en givande och inspirerande kväll!


Tid: Torsdag 15/1 kl 19.00 - 20.30

Pris: 139 kr


Ett arbetsblad  ingår som du kan titta på i förväg om du vill. Alla som deltar får också tillgång till inspelningen efteråt. 

Anna-Carin Svanå

Jag är din kursledare och jobbar som lärare, lektör och författare och jag brinner verkligen för berättandets hantverk. Sedan 2017 har jag jobbat med över 120 manus som skrivcoach, lektör och redaktör, och många av dessa har blivit utgivna böcker. Jag skriver också själv och har gett ut flera barnböcker, en novellsamling och romanen "Det blå palatset" som nominerades till Årets feelgood 2023 och utvald till TT:s sommarföljetång.

Rätt tid är nu. Det är inte för sent att leva drömmen och jag kan hjälpa dig att nå dit!

Den här workshoppen vill jag inte missa!